fff

Sunday, November 24, 2013

PemBaka Raja Ara

بسم الله الرحمن الرحيم


SEKAPUR SIREH

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua yang melayari blog saya,di harap anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.Tujuan utama saya membuat blogs ini adalah  sebagai diari saya sepanjang menceburi penternakan ayam serama sambil berkongsi pengalaman dengan pencinta ayam serama yang lain.
     Minat memelihara ayam serama ini bermula daripada sejak kecil lagi.Boleh dikatakan periksa spm pun tak lulus gara-gara main ayam serama.”time” cikgu mengajar pun nampak ayam serama jea sbb tu laa pokok di rumah pun daa jadi begini-->



ni mase remaja,belum ada prangai lagi

tapi,bile dah masuk muda ,tarik dah sikit....pokok ni tarik takpo doh,


....kalu nak pikir balik,klakar jugok...tapi nak buat macam maner,dah minat sangat kat hobi ayam serama ni....
   Pengalaman memelihara saya ni banyak mendewasakan saya.Antaranya ,macam maner nak cari duit untuk beli baka ayam serama yang terbaik,al maklum la,mengaji pun tok tinggi maner,pastu bile dah dapat beli ayam,,pelihara sbulan dua,ok la...sampai maser kene penyakit,pas tu mati....tension jugok raso....pastu beli pulok,,,,keno tipu plok,,baka tak menjadi,ayam keno curi,banyok sangat la...ape pun saya redho apa yang berlaku...tetapi oghe putih cakap”life must go on n dont give up”.kalu nak di kira,modal tu abis jugok la dalam belasan ribu.....kalu ikutkan banyak lagi nak bagi tau pengalaman suka dan duka sepanjang menceburkan diri dalam hobi ayam serama ni...
   Di kesempatan ini ,saya memohan maaf sekiranya ada kesilapan ,khilaf dan mengguris hati mana –maner pihak,dannnnn trima kasih saya yang tidak terhingga kepada my blogs designer  SHERA,MIRA,NAIM,HAMDAN,ADI,KAK NI  , trima kasih juga saya kepada semua KELAB PEMINAT AYAM SERAMA TUMPAT  kerana memberi sokongan dan semangat kepada saya dan terima kasih tak terhingga kepada semua pencinta AYAM SERAMA walaupun di maner jua anda berada...
     KALU ADO SUMO DI LADE,
    BULEH KITO MENUPE MANDI,
    KALU ADO OMOR YEA PANJEA
    BULEH SAYO JUAL  AYEA LAGI...hahahahahaha!!!!!!!!!!!!!
  Sekian, wassalam ..

Sunday, September 22, 2013

pembaka raja ara

perubahan2 yg kepuasan....................

adik beradik yg bawah 




 suasana banjir rumah ambo
banjir rumah mertua ambo...

 remaja raja ara

video
bukok goat musim huje ni,alhamdulillah,napok doh ado slow2 mari,sblm upload video dia dlm perkup,hari ni nampak perbezaan ketara....rezeki2
 make gulai kepala ikan...rezeki di pagi jumaat..



 arap2 jd mcm gaya bapaknya di bawah
ni bapak yg atas ni anak...

video
anak reban br nk blaja meja..ape pun ,syukur/....
video
remaja2 br belajar meja...ape pun sabar menanti....
bilo la nok siap2 ni...........br 30 %,ikan2 pun tok beli lagi...........hu,hu,

 hok ni jah ado.....lepah raghma2 dlu...napok bekeng...kito letok suku2....
 adik beradik yg atas,suko ayam ni warno yg uniqqqq...
 harapan ambo....lok dulu nk jadi gapo,tunggu bekeng,kito ejas....mitok2 ada potensi...sabar2
hok ni anok ara kubing selam...lambat pesen aye gni nk galok.....

 kepala ikan kedai kak lah memang best,
 pekena gulai kepala ikan kedai kak lah...lamo xjupo dga abe2 serama..ha..ha.
 hobi baru dalam set up lagi...projek kolam ikan dan air terjun di laman depan rumah.....in progress......

 ayahandaku ,orang kuatku dalam menyiapkan kolam ni........ni baru 5% siap...ada 95% lagi.......sekadar mencari ketenangan........pas ni bole la post ayam dalam taman mini..........hu,hu,
on the way,cuting da ok...gayanya saje xmari2..........


video
tunggu hok video bawoh locked,tup2 ado plok hok baru2 blaja nok parking,ape pon alhamdulillah,,,harap2 hok letok di rumah otai paknan pun ada perubahan jugok....ape pon sabar la,sekadar hobi d masa lapang....(sold out)
video
bila la nok betul2 locked betul2.........kakas ok doh......sabar2(sold out)




Di kesempatan ini,saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha kepada semua yg mengenali diri ini................

video
baru lepas segar.......sabar2............

anak pada bapak di atas...sama cutting,prangai jah xsama......ape pun,sabor.......


Assalamualaikum,,lamo doh tok update blog,mugo sebulan bulan ni banyok anak ayam di rumoh mati,mgkn sebab nyamuk yg banyak loni.............ambo peghea hok ayoh ambo pesen,,,, "bui make cukup,jago molek,tp kalu hok nok mapuh tu bukan khijoan kito",pesanan ayoh,ambo peghea sapa biloo2.....terima kasih jugok la ko ayoh ambo mugo dio bui sinar baru dalam breeding seramo,,,dio upoh oghe wak 2 point lampu dale goat aye sramo........,untuk bon 13.9,buleh la tempat ketiga ayam serama A n cabutan bertuah,,tu pun pinjae aye oghe wak main.......jom layan diary update terbaru dari reban,,,,,,,ayam biaso2...wassalam

 pekena maggi ketam sempena jualan aym oleh abe mie tumpat sblm hari pertandingan.............bagus jgok tanding 13/9,ado la sekor dua terjual,nok hampak sifu paknan xdangggg.............jualan nyo sooolarissssssssss..........pe pun ,semua itu adalah rezeki......

alhamdulillah,induk ank pada mat ghadar dah start bertelor....jadi 2 ekor la pelapis mat ghadar rumah ambe yg bertelor..............

 pengubat induk yg sentiasa mengeluarkan anak selam......ari tu hampir 10 ekor ank drpd 2 ekor induk selam mati,tinggal hok ni sekor jah....sblm ni hudoh joh....wak go nok jadi rezeki,alhamdulillah-sold-
 hok ni papoh lg tino ko jate.........

video
masuk vid anok serama jaghe2

 in progress,jantan anak c......
                                             anak betina cutting......trek ni bnyok hok tino..

 remaja ayam kg katanya hafiz mat...ha..ha..-sold out-
in progress.....sifu paknan royak ado potensi...so simpan la...

tuan jojo sedang polish  LA(nama ayam remaja),hu,hu

video
aksi santai jojo di petang hari....

serama remaja ,wak main petea2....

pekena kepala ikan di kaklah cafe....

video
  hok suko aye ni,kibas nenting..ha..ha..ape pun alhamdulillah

anak b ke remaja..........


Assalamualaikum,rasanya lama dah xupdate blog.....rasa tak terlambat lagi di sini,saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri ,maaf zahir batin kepada semua yg mengenali diri ini dan terima kasih yg tak terhingga kepada sahabat2 yang sentiasa menyokongdan  melayari ashraffserama blogspot ini........

kunjungan sahabat dari perak,abe syam............

pembaka kuning
induk klarah
ni anak kepada pembaka kuning dan induk klarah...alhamdulillah


video
aksi anak n bapak,,,ape pun kepuasan di cari dalam breeding...alhamdulillah....13/08/2014

sold
 satu bapa tp berlainan ibu dgn yg di atas,sama2 anak b


video
upload video sikit,ayam xlock lagu,baru glenyar2...hu,hu,13/8/2014


anak a baru nampak cuting.......trek ni banyak kuning............hu,hu,
adik beradik yg jantan ank b.......alhamdulillah
pembaka kubing,slim dan selam.....

 

 bersama otai2 serama di rumah abe mie..........pekene maggi ketam,bini dio masok sedap pada maggi ketam hok make keda..
 abe mie baju hitam,player baru yg sedang naik dalam arena serama............
 bilo dapat berbual ,sejam dua jam pun xpo dale berserama...hu,hu,

majlis hari raya di rumah hairul ahmad,,,,,,,jaghe2 jupo lakso siam....ape pun memea sedap,,,,terima kasih blakow hok jemput ambo make,oghe kato rezeki jange di tolak,musuh jange di cari,,,






salam ramadhan almubarak kepada sahabat2 seperjuangan serama semua,di kesempatan ini sy ingin memohon kemaafan jika ada salah dan silap........


video

video
aksi 2 ekor the lagend yg tidak perlu di kenalkan lagi,bon penutup bulan puasa,johan tanpa lawi dan johan serama muda di taman orkid............lama ambo tok turun bon,,dpt johan tanpa lawi hasil aksi the lagend............hok nok sukow d bon maso ni,tuan ayam pakat keno makoh ko puok2 pemain lain,mugo baghe lagu ni pun wak turun d bon kecik........ragam peminat ayam memang menghiburkan...............


video
aksi mat ghadar spukol...
anak b-sold out

pekena kepala ikan d pengkalan kubor n the geng...poknan,lawa ter baju...
ank mat ghadar ambik dgn paknan masa anak a.....dah nk masuk mudo......hai,bila la nk parking....ape pon sabor la......
kali pertama kehadiran ular sawa spng bela serama.....
arnab hok beli dga boh sedi serdan,bulu lebat dop napok mato
pelapis mat ghadar adik bradik yg jantan atas......



video
lamo dop wak tubik letok atah mejo,napok peseng nok2 ado prangai doh,tunggu bekeng molek,ape2 pun syukur alhamdulillah,rezeki2...(sold out-alhamdulillah)
anak mg...

video
anak mg baru napok pesen......dalam proses segar........
 anak b,anak pembaka kuning di bawah.....25/05/2014,,,xlekat gaya lagi
induk muda 25/06/2014

video

video

Assalamualaikum,lama rasenyer xupdate blog...........xdop barang power2....sibuk sikit sehari duo ni,loni,induk-induk reban yg berpotensi terpaksa di pindahkan di reban otai paknan,takut2 xdan nk cagho.Di bawah ni ambo masukkan beberapa pic serama,drpd pembaka raja ara,dan legasi baru di reban ashraffserama iaitu legasi mat ghadar....insha allah,suatu hari kelak,ada yg berpotensi untk ke meja bon.......inshaallah amin,wassalam...............

video
pembaka kuning........gaya yg mengancam....10/5/2014

2 bradik terhebat,maso ni pko 2 pagi..........
along tok nadoq,dpt jgk la pelapis hitler dpt la spasang........
sold
simpanan,legasi mat ghadar
sold
remaja betina-legasi mat ghadar

 sold-

remaja betina-legasi mat ghadar-
anak b harapan-legasi mat ghadar-

Assalamualaikum wbt...........kepada pengunjung setia blog ashraffserama blogspot,jutaan terima kasih yg tidak terhingga kerana sentiasa menyokong perkembangan ayam serama di blog sy..........start create blog dari tahun 2010 sehingga lah sekarang,semakin ramai sahabat2 di dalam serama bertanya khabar dan berminat untuk memiliki ayam serama.........peningkatan jualan dari setahun ke setahun agak memberangsangkan,dan ini terbukti ayam serama semakin di gemari dan di minati oleh masyarakat2 yg baru berjinak2 dalam berserama .....Ape pun syukur padamu ya allah,,,,,,,,,,,,,harapan saya ,semoga ayam serama lebih di diminati dan di gilai oleh masyarat  ,tidak kira dimana2................amin


alhamdullillah,induk klaroh ni bertelor doh.....dan selamat berhijrah ke reban otai paknan untuk di breed,,tunggu mak dia pulokberhijrah  reban, paknan,loni tgh dok bawak anak,xleh wak g lagi...harap2 paknan masuk dgn pembaka terbaik..he,he,



video
alhamdulillah,makin matang,makin comei cuting,,,akan menjadi induk pelapis reban,oghe lamo kato,kuting laguni,anok mudoh jadi,jolo ko dop tok tau,ape pun,,,sabar dalam berserama menjadikan kepuasan................


video
adik bradik yg atas,hok ni baru lepas segar....ape pun,alhamdulilah...
sbg penghargaan kpd krew2 mocha dan meraikan kejayaan anak saudara mendapat kputusan cemerlang spm 11 A
insha allah,ambo mendoakan anak2 sdara ambo berjaya dunia dan akhirat,dan menjadi kebanggaan ibu bapa,dok sbeloh ambo alik kanan tu,baru jer balik dari menunaikan umrah di mekah............alhamdulillah

 alhamdulillah,siap jugok la,pasport ambo,insha allah,tak dak aral gapo2,berkesempatan jugok la ambo nok gi menziarahi kota suci mekah bersama isteri dan keluarga mertua.....,ikutkan ayahanda ambo sdiri pun nk gi jugok,atas sebab kesihatan,hold dulu, di sana nanti,anakandamu akan mendoakan ayahanda tercinta di berikan kesihatan yang baik..amin
 group mocha produksi...........

baru napok cuting....
anak a,

ikatan silaturrahim ahli keluarga...

adik beach kedua,adik kpd induk remaja di bawah,,harap,making matang,makin bergaya...amin....
 induk remaja,harap2 telor molek pasni.....hasil reban........memang puas in breed.......
makin matang,makin menyelam....alhamdulillah............

anak king kong@mat ghaddar,


alhamdulillah,akhirnya dpt jugak la memiliki anak2 ayam the lagend ni...mat ghaddar@king kong,gelaran terbaru,,,mat ghadar ni ambo minat  ko prangai men giloww dio jak dulu lagi,dan selam maut....hasil kacukan induk yg pernah johan di bon tok nadoq beberapa tahun lalu....terima kasih sifu paknan,buleh jugok la 2 pase....ikutkan nok borong semmo 6 ekor,nyor tok  bui ko dio....loni koho smangat lg la dale berserama,mugo buleh daroh baghe molek,tp loni anok2 baru,tok tahu  molek ko dop lagi...arap2 dale 4 ekor,ado sekor takpo doh hok pelik,hu,hu,
dpt la 2 pasae anak2 mat ghaddar beli dgn pak nan,first beach breed di  rumah paknan,dngr2 baka2 puok ni make ngujung,umur mudo ke atas baru ado peseng,,,so sabar la kitow....loni,blunjur joh....15/03/2014

lamo doh tertunggu2 cuting raja ara tubik cuting lagu ni,muko napok meroh doh, harap2 bertelor molek....

 alhamdulillah,anak c ke remaja,cuting sifu pokne kato lulus doh,prangai xdop lagi...ape pun,hasil breed 2014 d rumah ambo loni,nampok nyor semakin puas hati...

asal belunjur,loni selea plok,,nanti ambo update time selea plok,,,,serama oh serama....sabar dalam berserama itu indah.......
 mgkn 1 bulea lg telor,alhamdulillah,koho comei cuting,slim berdado besau


Akhirnya sudoh jugok drama pendek,alhamdulillah,ni links video dale youtube..... 









Assalamualaikum wbt..........lama xupdate blog,xdop aye molek,jadi malas slalu nk update,ari ni nk update anak b ke remaja baru napok cuting.......asal belunjur dan kerasan.......tup2 da napok ado cuting.....alhamdulillah.....untuk tahun 2014 ni,penerimaan drpd peminat ayam serama semakin rancak....terima kasih kpd semua peminat aye serama yg selama ini yg menyokong sy dan harapan sy moga hobi ini lebih melebar sayapnya ke serata dunia....
Di sini ambo nk mintak maaf kpd yg tertunggu-tunggu untk menyaksikan filem drama pendek ambo,ambo janji nk post pd 1 mac 2014,atas ada sebab-sebab  yg xdapat di elakkan,terpaksa di tunda lg,kebetulan pengarah drama ini,ada kursus d terengganu selama 2 minggu,dan salah sorang pelakon yg memegang watak ayoh ambo,pergi  menunaikan umrah di tanah suci kota mekah,siap ambo pesan ,g sano,doakan kami warga krew mocha produksi,semoga success selalu......Terima kasih juga sy kepada abe aji ady serama,kerana memberikan ilham atau tajuk drama sy iaitu bertajuk "SAYEMBARAKU" atau kisah hidupku....terima kasih juga kpd paknan tumpat selaku orang lama ayam serama kelantan kerana sudi berlakon,melengkapkan lakonan dalam drama pendek ni............kepada  mana2 player yg mgkn terpampang gambar2 anda semasa di taman orkid dalam drama ni,ambo mitok maaf bnyok,bukannya apa,supaya drama ni napok semangat sikit,nk suroh orng excited bila ada slot kat bon atau penganjuran serama.....he,he,

Sinopsis SAYEMBARAKU:
Masa saya umur 6 tahun,minat berserama sudah ada dalam diri,kebetulan masa tu,ayah saya sendiri masa tu sudah bela ayam serama lebih kurang 3 pasang,jadi saya selalu menolong ayah membuat kerja-kerja rumah,berkebun,semata-mata nak minta ayam serama......ayah siap bagi lampu hijau untuk bagi saya bela serama,tetapi dengan beberapa syarat yang di tetapkan....masa tingkatan 4 pula,saya berusaha untuk membeli ayam serama dgn breeder(pelakonnya paknan,masa ni xkenal lagi otai paknan)tetapi duit masa tu tak ada....Dengan semangat untuk membeli ayam serama,saya pinjam duit dengan kawan saya bernama iju,mungkin kerana minat saya yg tinggi,kawan sanggup menipu ayahnya semata-mata memberikan modal untuk membeli serama.Dalam masa sama juga,saya lalai akan pelajaran,sampai papan hitam pun dah membayangkan ayam serama,sehingga di tegur oleh cikgu,sebab asyik duduk termenung di dalam kelas.........
Lebih kurang  macam ni la  cerita kisah hidupku,SAYEMBARAKU.....Sekadar kepuasan diri sendiri,dan ingin berkongsi bersama peminat2 semua............sekadar ini dulu kara -mengara ambo ni,mikir soghe nok sukow jugok,arap ko blog ni merupakan diari ambo sdiri jah,tu buleh ular panjea sikit,he,he,...............assalamualaikum........


 anak c,alhamdulilh,tunggu parking dan merah muko...ayam ni amik dgn hafiz mat masa anak a,napok saim ambo ni start tubik baghe2 molek doh terr...apu pun rezeki dari allah....

asal blunjur,loni ado cuting doh..juga anok c....buleh la wat main petea2,
ambo minat aye ni,kepala bahu dia tinggi dan berdada besar.....harap jadi molek depea hari....amin(6.3.2014)

 alhamudulillah,gambar ehsan dr abng isham bke...gambar hak atas ara anak c adik bradik dia...tp napok cuting....
arap2 ada plak yg kuar  macam ni


make dulu blakow.....rezeki d pagi hari...

video
Dan sekarang,Mocha Sineplex mempersembahkan Trailer sebuah filem pendek (Sayembara) berkisahkan kehidupan sebenar Mohammad Ashraf Che Hussin..Selamat menonton..Filem ini akan ditayangkan bermula 1 Mac 2014...HAPUSKAN CETAK ROMPAK....Terima kasih kpd yg terlibat,terutama kepada anak2 sdara ambo,grpup tumpat,especially otai paknan  yg sanggup berlakon dalam menyiapkan filem pendek,sekadar kepuasan dalam berserama..................sayembara merupakan idea drpd abe aji serama nilai....kito call dia mintak pendapat dia......
alhamdulillah,napoknyor yb rozi adun p.mas pun nak berjinak2 dalam serama..... untung jugok minat berserama ni,networking pun koho raghma,drpd  orang bawahan hinggo lah orng atasan ,satu jer maklamat rasonyo,sb minat ko hobi serama....
lepas smbhyang jumaat,kejut jgok ambo,yb pasir mas maghi dumoh nk tngk aye sramo,,,siasat punya siasat,,ayoh ambo sdiri ngepeng ko yb....laku la sekor duo.... pic kenangan ayahanda ambo tercinta n sy rozi............
makan male dga tok nadoq group.....
ambo respect ko 2 bradik ni,along dga angah....tuan kecik joh,tp kreatif,dga umur mudo,tp lagu kelas oghe lamo,bekki n nyobek aksesori aye,sifu nan pun xleh nk kato gapow....ambo sdiri slendar dga bakat dua bradik ni......

hasil reban 2014,harap kuar lagi insha allah...

otai bertemu otai.,abe lie pauh 5 n tok pajok@gelaran jutawan brunei...sepetang dok rumah sifu pak nan,raso kecik ambo dale dunia sramo....dngr perbualan oghe2 lamo,bnyok lagi la ambo keno blaja dale dunio sramo,segho bergiat aktif dale serama hampir 4 thn,mace ibarat 4 bulea baru.....ambo ingat ilmu selama 4 thun  dale sramo ni banyok,,rupo2 nyor,sikit baru........lg kan otai bersoal jawab dlm atau mengenai seekor ayam,contoh 1,ayam tarik dan selam awal,apakah cara yg terbaik ... contoh 2:ayam lari chasis,bagaimana dan kaedah untk baiki................dale 2 cth ni,rupo2 nyer,banyak cara penyelesaian.....kesimpulan,nilai ukuran seekor ayam ni mempunyai 100 asbab dan kita sbg breeder atau pemain perlu mengkaji....samaada dari segi breed mahupun ayam game....ibarat jugo spt subjek matematik,satu soalan,10 penyelesain....skoloh dlu ambo minat matematik ,tu kait dga matematik......hu,hu,,,sedap jugok ado blog ni,buleh plepah angin time maghi angin nk nulis,...ape pun,matlamat ambo dale sramo so jah....pridop aye sramo,ado bon,klu xdop khijo ambo g,,,tok kiro la,sapo2 atau group mano2 buak skali pun,hok penting skali ambo xsir bui diri ambo ado persengketaan dga mano2 puok,tp ikhlas klu dale juar beli,ambo tegas sikit...hok mano beso berurusan,tahu la prangai kito.....ado jugok la kelemahae kito tu......cukop dlu raso,puko pun 1.32 pagi doh....arap ko oghe rumoh dok jauh.....buleh ngarang panjea2 sikit,.....sedakar diary diri ambo sdiri.......assalamualaikum
'

anak a,br napok pesen,alhamdulillah....9//2/14




sold


video
alhamdulillah,induk remaja ke muda start bergaya....9//214


Assalamualaikum wbt.....rasa lama doh tok update blog,al maklum xdok baghe molek sngt ...bon pun rasenyer sbulan doh tok g jale,2 minggu lepas,ayahanda tercinta tok brapo chat,demam n capur sakit jantung dia mai sokmo,jd  slow sikit la aktiviti dale berserama ni...lebih bnyok dok dumoh n jago ayoh......ari ni 29/01/2014,alhamdulillah ,ayohanda ambo napok segar molek doh,buleh g ngajar di masjid  n sibuk dga aktiviti musim bulea maulud ....

 Update pembaka sikit,lamo dok dga ibu,jaghe2 dok tok atas mejo,buleh la cuci mato petea2.....Insha allah akan update anak2 lapisan kedua reban...tunggu napok molek sikit,nanti kito update,loni segho xyakin lagi nok upload....,


video
pembaka utama
video
antara pembaka dari 3 ekor pembaka reban....29/01/2014


video
pembaka reban



video
anak a,xdan wak main-sold,alhamdulillah-
alhamdulillah,rezeki pembukaan 2014,dpt la simpan sekor hok ni,jauh lg perjalanan,ape pun syukur padamu ya allah.....ari ni adik2 dia dah start tetas......
anak b,alhamdulillah.....


anak a,alhamdulillah,gaya xdop lagi
untuk 2014,ambo memilih pembaka yg berpotensi untk selam dan aktif meja
anak a jantan...baru nampak cuting-sold-
ayam aktif,kecik dan alhamdulillah,dapat panjat ibu dgn baik...untuk 2014,nak improve cutting yg lebih baik


anak tina a

anak a-sold-

scene rumah otai paknan,,,buleh kiro jugok sifu nan belakon,,soseh jugok la dgn aaron aziz,mantap lakonan beliau,nantikan kemunculan aktor paknan dlm drama pendek ashraffserama nanti........terima kasih paknan sebab sudi melengkapi slot drama ashraffserama blogspot.com

3 bradik....alhamdulillah.....1 jantan,2 betina....hasil pembaka ara kuning....nanti bekeng molek,kito amik snap sekor2 atas meja...
 ara kubing,pembaka tegar.....memang puas hati,xsabar nk tunggu anak2 dia vs ara kuning.;...


video
ara kubing di petang hari,sekadar pembaka sepenuh masa....25/12/12


 meraikan krew2 ,dan pelakon merangkap anak2 saudara tercinta....
perbincangan antara pengarah dan pelakon di ashraffserama blogspot.Antara lokasi terlibat adalah masjid saidina ali kok lanas,sekolah menengah agama falahiah,rumah ambo sendiri ,mgkn rumah pak nan tumpat,taman orkid,...sekadar kepuasan diri ambo sendiri,wlaupun masa yg panjang utnk menyiapkan drama pendek ni...kepuasan dan ukhwah silaturrahim keluarga semakin rapat.....
seragam t-shirt sbg pembakar semangat slot drama pendek ashraffserama.....time ni pkol 2 pagi,pencahayaan menggunakan 2  buah kereta .....difficult but enjoy.........
photo shot beramai-ramai............untung jugok pengarah untuk drama ni,hok paka pioh meroh,ayahanda nampak kesungguhannya,jadi di tawarkan camera dslr.....

ara kuning terkini,sbg pembaka reban.,alhamdulillah,anak2nya pun sudah banyak terjual.......

 induk kuning,semakin nk bertelor,semakin mengembang dada....alhamdulillah
akan di masukkan dengan pembaka ara kuning dan kubing....

pekena satay mek yam w.bharu dga adi indonesia dan sahabat2 aka otai2 tumpat....



video


induk muda slim selam................sold
 pekena kepala ikan di pngkalan kubur  di pagi hari,bojeng pun baru bangun tido....


 remaja baru nampak cuting,gaya nya aja belum mai...sabar menunggu...-SOLD-
 cuting halus manis....

 cuting halus dada besar,projek 2014-sold-


alhamdullillah,kubing like raja kubing baru nak2 mai prangai,sekadar pembaka ajer.....03/12/2013

-SOLD-
scene ambo dga ayoh ambo semasa kecik....in progress,maybe lepas 14/12/,insha allah siap drama pendek......nk ambik  video time hok b'laku di taman orkid....wat video ni bukannya aper,sekadar kepuasan diri ambo sendiri dan nk berkongsi bersama puok2 serama hok lain,kalu mikir soghe,jolo ko dop hok ambo buat,lamo kea wak nyor suko ko group srama jah,hajat siap drama pasni nk post kat smo,soa lagi tak dok niat nok besohor ko gapo ni,sekadar kepuasan diri ambo sendiri,.......hope team n krew produksi buat terbaik,biar pade dga gaji hok kito bui....he,he,
-SOLD-
alhamdulillah,sbg pembaka 2014,setiap breeder menginginkan kepuasan /upgrade produk masing2,termasuk la sy....pembaka ni sy  beli dari hafiz merangkap presiden persatuan serama johor.Yang menyebabkan saya tertarik dgn ayam ni krn bapak kpd ayam ni adalah keturunan asli raja ara dan di beritahu kpd sy,induknya pula di belinya dgn harga yg tinggi juga iaitu dari darah sami ....,tetapi bukanlah faktor baka shj di ambil kira,faktor laras atau cuting di ambil kira juga...,induk dari tok nadoq dan baka husin kocok jugak sy beli untuk saya cross dgn ara kuning merangkap pembaka tegar di rumah..........insha allah ada rezeki tahun,adalah anak2 yg menjadi,kita hanya merancang.....segala ketentuannya drpd allah swt......

Sepangjang 3 hari di jb,sempat g jalan2 di jpo, dan yg sangat suka sekali dapat jumpa dgn isteri tercinta .Di kesempatan ini juga,terima kasih tak terhingga kpd team johor krn banyak membantu saya sepanjang saya di sana terutama hafiz dan abe lokman......terima kasih juga kepada saudara apit cherang n the gbm group,ewan  st n meng,,,sb tumpangkan ambo ala balik dari jb,kepuasan berserama bukan sahaja pada seekor ayam,tetapi yang paling penting adalah ukhwah persahabatan yang di bina sesama manusia....



Preview perjalanan dalam berserama secara aktif dari tahun 2010 hingga sekarang banyak kenangan suka duka dalam berserama…alhamdulillah impian dalam berserama mencapai tahap yg di inginkan…pic di bawah antara gambar2 sepanjang menceburkan diri dalam hobi berserama……Insha allah akan di masukkan perjalanan semasa ambo kecik lagi(umur 6 tahun) hingga loni dalam bentuk drama/video singkat,asyik dok masok video aye joh,jaghe2 skali wak masok vid tuan ayam plok…..skrip siap doh loni,cumo pelakon dan pengarah tok g caghi lagi,,hu,hu….ajat2 nok mitok tulon dato yusof haslea jadi pengarah…pahtu pulok aaron aziz jadi hero,konon2 nyor aaron aziz pegae watok ambo la dale ashraffserama ni……nanti kemunculannya….bila tu ,dop tahu lagi…………insha allah 2014 nk buat breed besar-besaran di reban ambo……..

1) ingak maso dulu,kalu buleh minum air keda kopi dga group sramo takpo doh,tapi loni bukea stakat keda kopi,siap dale aircond lg....alhamdulilah dalam dunia serama.                                

 2)terima kasih kpd yg sudi mengunjungi reban ambo,tak kira di kelantan,mahupun luar kelantan,dan team indonesia,thailand dan belgium...hok mano tak dop dale gambar,mgkn tok dan nok snap or gambar tok tahu dok mano,trimo kasih jugok la blakow


 3)puas hati sangat dos dale berserama,terlibat dgn penganjuran,join bon sana sini,...ikutkan letih,tp puas hati....
ni picture sri ara aka hitler....ayam ni yg banyak orang mengenali ambo,terutama sahabat dari seberang,indonesia.....